SASA Polyester Firması Elyaf Üretimi İçin Yatırım Teşvik Belgesi Aldı

14 Eylül 2023 Yatırım Teşvik Belgesi Alan Firmalar Yatırım Teşvik Belgesi

SASA Polyester San. A.Ş. 2023 yılının Eylül ayında 8 Milyar Türk Lirasını aşan elyaf üretimi yatırımı için Yatırım Teşvik Belgesi aldığını açıkladı. Kamu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada şirketin yatırım projesine, üretim kapasitesine ve teşvik belgesinde yer alan destek unsurlarına yer verilmiştir.

KAP açıklamasın göre; SASA Polyester San. A.Ş. firması 8 Milyar Türk Lirasını aşan yatırım ile Adana'da 402.500 ton/yıl kapasiteli elyaf üretim tesisine Yatırım Teşvik Belgesi aldığını açıklamıştır.

Yatırım Projesinin Detayları

SASA Polyester firmasının yapmayı planladığı yatırım Adana'da gerçekleşecektir. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde devreye alınması beklenmektedir. Bu yatırımın bedeli yaklaşık 400.000.000 ABD Doları olarak belirlenmiştir. Bu yatırımın Türk Lirası cinsinden karşılığı ise 8.094.028.599 TL olarak belirlenmiştir. Yatırım projesinin gerçekleşmesi halinde toplamda 402.500 ton/yıl elyaf üretimi gerçekleştirmesi öngörülmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesinin Detayları

SASA Polyester firmasına düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesinde yer alan sabit yatırım tutarı 8.094.028.599 Türk Lirasıdır. Diğer bir ifadeyle, firmaya 8 Milyar Türk Lirasını aşan bu tutar üzerinden teşvik uygulanacaktır. Yatırım yeri Adana olarak kayıtlara geçmiştir. 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında belge düzenlenmiştir. Günümüzde yürürlükte bulunan teşvik mevzuatı kapsamında teşvik belgesi tamamen elektronik ortamda E-TUYS sistemi üzerinden düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanacağı ifade edilen destek unsurları şunlardır;

  1. 1. KDV İstisnası
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  3. 3. Kurumlar Vergisi İndirimi (Vergiİndirimi: %80, Yatırıma Katkı Oranı: %40)
  4. 4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (7 Yıl)
  5. 5. Faiz ve/veya Kar Payı Desteği (TL cinsi kredilerde 5 puan, döviz veya dövize endeksli kredilerde 2 puan)

Yatırım Teşvik Belgesinin incelenmesi neticesinde 5 bölgede uygulanan destek unsurlarının yer aldığı anlaşılmaktadır. Buradan yola çıkarak Adana'da yapılacak yatırımlar için 5. bölgedeki desteklerin uygulanmasının öncelikli yatırımlar kapsamında olabileceği tahmin edilmektedir. Bu durumda firmanın Öncelikli yatırım teşvik belgesi almış olması muhtemeldir. Öte yandan, henüz bununla ilgili resmi bir açıklama bulunmamaktadır.

KAP Açıklaması Bilgileri

Firma Adı: SASA Polyester San. A.Ş.
Konu: Yatırım Teşvik Belgesi
Bildirim Tipi: ÖDA (Özel Durum Açıklaması)

KAP Bildirimine Erişim: https://www.kap.org.tr/Bildirim/1194711

Önemli Uyarı: Burada yer alan bilgiler yatırım teşvikleri yönünden genel bilgi sağlamak amacıyla verilmiştir. KAP (Kamu Aydınlatma Platformu) web sitesinde yer alan açıklama ve teşvik mevzuatı kapsamında yorumlar ve genel bilgiler içerir. Bu sayfada yer alan bilginin doğruluğu ve güncelliği garanti edilmez. Bu sayfada yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Bu sayfada yer alan bilgiler kısmen veya tamamen hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi içermez.